Over ons

​​​​​​​​​​​​​​

Sinds 1891

Al sinds 1891 worden er op deze boerderij koeien gemolken. De boerderij is generatie op generatie door gegeven. Inmiddels zijn wij de 6e generatie die werkzaam op deze boerderij.

Even voorstellen

Wij zijn Marten en Jettie. Samen met Bert runnen wij het melkveebedrijf.


Al van jongs af aan zijn wij te vinden op de boerderij en hebben we veel plezier in het omgaan met dieren. Wij hebben het verlangen om meer met de natuur te werken. We geloven dat God de natuur zo heeft geschapen dat wij er als mens op een gezonde manier van kunnen leven. Door op een natuurlijke manier te werken met dier en bodem, produceren we gezonde en smaakvolle zuivel en vlees. Onze missie: gezondheid voor mens, dier en natuur.
​​​​​​​​​​​​​​
​​​​​​​

Onze werkwijze

De voeding van onze koeien


De koeien worden in het voorjaar tot en met het najaar geweid in kruidenrijk grasland. Het rantsoen word verder aangevuld met hooi, kuilgras/klaver, en oergranen zoals rogge, haver, spelt, en gerst. Als aanvulling krijgen de koeien 60 verschillende soorten mineralen en kruiden. We kiezen er bewust voor om onze koeien geen mais, soja, tarwe of andere bijproducten te voeren. Dit vanwege het hoge aandeel omega 6 vetzuren die deze producten bevatten.


Wij halen veel plezier uit gezonde en vrolijke koeien. Onze bedrijfsvoering is dan ook gericht op een hoog dierwelzijn. Dit realiseren we door te kijken naar de natuurlijke leefomstandigheden en natuurlijke voeding van de koe. Wij proberen hier op een zo goed mogelijke wijze op in te spelen.


Gezonder en met meer smaak​​​​​​​

Door onze manier van werken krijgt de zuivel en het vlees extra smaak en bevat meer onverzadigde vetzuren (omega 3). Bij een onjuiste verhouding omega 3:6 ontstaat er disbalans in het lichaam. Dit wordt – volgens onderzoek – in verband gebracht met verschillende welvaartsziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, ontstekingen, auto-immuunziekten.

Omega 3:6 verhoudingEen ongezonde verhouding vetzuren

​​​​​​​

In hedendaagse voeding is de omega 6 te veel aanwezig (1:20). Omega 6 komt veel voor in bewerkte fabrieksproducten doordat daar goedkope plantaardige oliën aan toe worden gevoegd zoals bijvoorbeeld sojaolie en zonnebloemolie. Deze bevatten een grote hoeveelheid omega 6 vetzuren. Een gezonde verhouding omega 3:6 is 1:<5.


Onderzoek vetzuursamenstelling


Onze melk wordt ieder half jaar onderzocht op vetzuursamenstelling oftewel de omega 3:6 balans. Omega 3 vetzuren werken ontstekingsremmend terwijl een teveel aan omega 6 vetzuren een ontstekingsbevorderende werking hebben. Onze melk bevat een omega 3:6 verhouding van 1:3. Dus extra gezond en smaakvol.

​​​​​​​We geloven dat God de natuur zo heeft geschapen dat wij er als mens op een gezonde manier van kunnen leven.
Een gezond en rijk bodemleven


Een belangrijke schakel voor een gezonde koe is de bodem. Wij gebruiken bewust geen bestrijdingsmiddelen en we zaaien kruidenrijk grasland in. Ons jongvee en onze droge koeien (drachtige koeien) lopen in een strostal. Eén van de vele voordelen hiervan is dat we stromest hebben. Onze Stromest draagt bij aan de organische stof en aan een rijk bodemleven.